הורות ומשפחה

קשיי היריון ודרישת אלוקים

קשיי הריון ודרישת אלוקים

הרבנית אורה רבקה וינגורט

אחרי שנים רבות של ציפייה ותפילה לזכות ולהיפקד קרה הנס המיוחל – רבקה הרתה. "ויעתר יצחק לה' לנוכח אשתו, כי עקרה היא, ויעתר לו ה', ותהר רבקה אשתו. ויתרוצצו הבנים בקרבה, ותאמר: אם כן, למה זה אנכי? ותלך לדרוש את ה'" (בראשית כה, כא-כב).

ואולם, כדרכם של ההריונות, ועוד מעבר לכך, הריונה הוא קשה מנשוא. עד כדי כך שרבקה אמנו מפטירה "למה זה אנכי מתאווה ומתפללת על הריון?" (רש"י שם).

ההריון הוא מפלאי הבריאה המדהימים ביותר, מן החוויות הנשיות המיוחדות במציאות, ויחד עם זאת, כל כך בקלות ניתן לבוא לידי מאיסה ויחס שלילי כלפיו, בעקבות הקשיים הפיזיים והרגשיים המתלווים אליו.

רבקה אמנו גם היא חוותה קשיים, והם אף הובילו אותה לרגע של אמירה – 'למה לי הריון?' אך היא לא נעצרה בזה. רבקה ידעה להפוך את המצוקה הפיזית-נפשית-רוחנית שהיא חוותה למצב של "דרישת אלוקים".

בקרב הפרשנים יש שני קווים מרכזיים להבנת דרישה זו. יש הרואים בה לשון לימוד, ולפי זה רצונה היה לדעת, להבין, ולתת משמעות לקשייה. ויש הרואים בדרישה זו לשון תפילה – רבקה קראה לה' מתוך מצוקתה, היא יצרה עמו קשר ממקומה הכאוב, וממילא הפכה את הניסיון ל"נס", מנוף רוחני. כך או כך, לשון התורה היא "לדרוש", ומשמעותה הפשוטה היא: לחפש, לבקש – ובהקשר שלנו – את ה'.

תקופה בעלת עוצמות

במהלך ההריון ניתן לשקוע בתשעה חדשים של תלונות, ואמנם – 'עד הלידה זה יעבור', אך עמה תחלוף גם תקופה בעלת עוצמות, שאיננו באים אתן במגע בחיי היום-יום, וחבל…

הדרך הראשונה לרומם תקופה זו היא להתפלל, לקרוא לה' מכל תחושה בה נמצאים – כאב, חרדה, חשש, וכמובן גם מתוך ההתרגשות, השמחה והציפייה. להפנות את החוויה כלפי מעלה, וממילא – להעלות אותה.

דרך נוספת היא, להתבונן ולהתעמק במשמעות הדברים. אם אני חשה קשיים, מה הם באים ללמד אותי? לְמה הם מכוונים אותי? מה החוויות הללו מחוללות בתוכי, ובמה השתניתי בעקבותיהן?

אם מתקשים למצוא תשובות ולהשיג בהירות כלשהי במצב המורכב והמסובך בו נתונים, כעין האנדרלמוסיה בקרבה של רבקה – אפשר גם לחפש כתובת מתאימה, לשאלות ולהתייעצות אצל אדם או אישה בעלי תובנות רוחניות גבוהות יותר.

ההתבוננות השנייה שכדאי לעשות היא בעצם ההריון. קודם כל, ביצור המופלא שנמצא בקרבי – למצוא את הדרך להתקשר אליו דרך הקשבה, דיבור, נשימות, דמיון וכד'. ומעבר לכך, במשמעות תקופת ההריון – להתעצם עם ההמתנה, הבנייה האיטית והסבלנות (אי אפשר לקצר תהליך תקין של הריון!).

זוהי גם תקופה, וזהו חלק מיופייה, שכולה אפופת סוד. עם כל הניסיונות לדעת מה בדיוק קורה בפנים, ועם כל היכולות הרפואיות בימינו – עדיין רב הנסתר על הנגלה. זה הזמן, אם כן, להתעצם עם המחוזות הסמויים של נפשנו-חיינו. מסתבר, שלא בכדי נשים הרות חולמות הרבה ובעוצמה רבה. העובר, שתחילתו ב"חלמון", מייצג גם את השלב ה"חלומי", שקודם למציאות (עפ"י רש"ר הירש בראשית כ, ג). ניתן להשתמש בזמן זה "לחלום", ובגדול.

או אז, עם הלידה של הוולד, אולי יוולד משהו חדש גם בתוכנו, ופן נוסף של מהותנו יצא לאור עולם.

שיעורה של הרבנית אורה רבקה וינגורט יתקיים בכנס בנין שלם.

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך